Банките вероятно ще могат да предложат лихви между 4,75% и 5,75%, прогнозират експерти

 

Прогноза за ново понижение на лихвите по ипотечните кредити. Според експертите по-изгодни условия за покупка на жилища се очакват през есента. 

 

Изкушенията при имотите през 2015 г. са качествените жилища в големите градове. Според вида им и риска, който е склонен да поеме човек, в края на годината банките вероятно ще могат да предложат лихви между 4,75% и 5,75%

 

Точният момент за нов дом обаче не зависи от банките, а е моментът, в който парите срещат изискванията за място и удобство. Експертите забелязват, че по-голяма част от средствата за жилище хората вече вадят от джоба си и по-малко разчитат на ипотечния заем.

 

Любезно поканена, Венета разглежда потенциален дом за осми път. От четири месеца ходи по огледи за тухлено, тристайно жилище в София - това, което най-много се търси и според консултантите.

 

През последните три години цените на имотите са стабилни, очаква се да се задържат и до края на годината. В София тристаен апартамент от 80 квадрата може да струва от 60 до 80 000 евро, според квартала. През първите три месеца на тази година се търсят с една пета повече жилища с уговорката имотът да е качествен.

 

Банкерите забелязват нова тенденция при плащането на сделките с имоти – процентът на кредитите е по-малък. Венета вече е разгледала банковите предложения за кредити и по-скоро ще заложи на сигурното - фиксирана лихва.

 

Брокерите отчитат ръст и при покупката на имоти от българи, които работят в чужбина, но искат да имат жилище у нас.