Проектът е част от "Промяната" - кампания на Нова ТВ, която цели да подобри живота на българските деца

 

Стотици деца със специални нужди ще се лекуват с конна терапия. Проектът е част от "Промяната" - кампания на Нова телевизия, която цели да подобри живота на българските деца. Инициативата ще получи и финансова подкрепа от Столичната община.

 

На 1200 метра надморска височина живее Зита. Всеки месец тя посреща своите гости - над 30 деца с увреждания от София.

 

"Това е един метод, който разчита на изграждане на емоционална връзка и контакт с коня, а не само на езда. Храним заедно кончето, чистим, разхождаме го”, казва авторът на проекта Веселина Фелдман. 


Хранят кончето с моркови и му говорят. Преди една година Веселина решава да обедини работата си на психолог и любовта си към конете и децата. Така се ражда първата у нас терапия с помощта на коне. 

 

"Всички деца идват с желание. Дори и тези, които в началото подхождаха със страхове”, споделя тя.

 

С помощта на Нова телевизията и кампанията "Reach for change" от новия метод за лечение се възползваха деца с увреждания от три столични центъра. Сега с подкрепата на Столична община техният брой ще нарасне тройно.

 

“Най-голямата ми мечта е да успеем да направим собствен център за терапечвтична езда, където да имаме всички нужни специалисти и да обхванем още повече деца”, споделя още Веселина. 

 

По-добро емоционално, социално и физическо развитие на децата с увреждания - това са резултатите от конната терапия досега. Искрените детски усмивки го доказват.