Държавата настоява за увеличение на осигуровките за пенсия и безработица с 4,5% за 12 години

 

Държавата, бизнесът и синдикатите влизат в разгорещен спор за пенсионната реформа. Те се събират в рамките на Тристранния съвет, за да решат с колко ще се увеличат осигуровките и годините за пенсиониране и майчинските.


Какво предлагат управляващите? Държавата настоява за увеличение на осигуровките за пенсия и безработица с общо 4,5% през следващите 12 години. Реално това означава и работодатели, и работници да плащат повече от заплатите си, да им се удържат по-високи суми в годините напред, а в Националният осигурителен институт да постъпват повече средства.

 

Залага се също и за увеличаване на пенсионната възраст с по два месеца на година, като в годините напред се стигне дотам, че мъжете и жените да се пенсионират съответно на 65 години. За жените това ще стане през 2037 година, а за мъжете през 2029 година. След като се изравни възрастта за пенсиониране при мъжете и жените, ще се създаде нова формула, която да включва и продължителността на живота.

 

И още – предвижда се и въвеждане на пенсионна възраст при полицаите и военните.  По тази тема сериозно ни критикуват и от Европейския съюз, и от Международния валутен фонд, заради това, че на практика държавата изпраща в пенсия млади мъже. 

 

Това, което се предлага е още от догодина военни и полицаи да се пенсионират на 52 години и 10 месеца. Мярка, която служителите от силовите ведомства остро разкритикуваха и заплашиха с протести.


Повече по темата гледайте във видеото.