Графикът за 50% ръст на пенсионните наистина е похвален, заяви Пламен Димитров

„Графикът за 50% ръст на пенсионните наистина е похвален. Задържането на темпа на осигурителния стаж също е нещо позитивно, но не сме съгласни с повишаването на възрастта за пенсиониране и има редица аргументи в това отношение”. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

 

Димитров предложи давностният срок за внасяне на осигурителните вноски да бъде удвоен, защото това ще доведе до по-висока събираемост. Що се отнася до пенсионната реформа в сектор „Сигурност”, президентът на КНСБ заяви, че не е редно полицаят на улицата и работещият в администрацията на МВР да се пенсионират на една и съща възраст.

 

Президентът на другата синдикална организация – КТ „Подкрепа” Димитър Манолов обяви, че социалните партньори са постигнали съгласие затова, че достъпът до пенсия в сектор „Сигурност” трябва да има отношение към осигурителния стаж.

 

„Освен това считаме, че разплащанията с работниците би следвало да става по електронен път. Това би намалило сивия сектор и укриването на данъци и осигуровки”, заяви Манолов.

 

Президентът на КТ „Подкрепа" каза още, че трябва да се работи за премахването на възможностите за злоупотреби при инвалидните пенсии. 

 

„Съществуващата пенсионна система обаче, независимо от всичките й кусури, заслужава да бъде съхранена и развита", каза още той.

 

 

По-рано премиерът Бойко Борисов коментира, че няма как да се запази възрастта за пенсия. 

 

„Всяка година държавата дава за пенсии 1.8 млрд. лв., затова изключително много подкрепям предложенията на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин", заяви Борисов. "Знам, че е много популистко да говорим за запазване на възрастта, но при този демографски срив, това няма как да се случи. Ако това не се направи, остава старият закон".

 

Според премиера министър Калфин е положил огромни усилия, за да намери възможно най-лекия вариант за вдигане на възрастта.