Той e реставриран за две години за скромната сума от 12 000 лева

 

Уникална находка бе показана днес в Археологическия музей в Пловдив - боен кавалерийски тракийски шлем от I-II век след Христа, открит при разкопки в могила Памуклията край с. Брестовица преди две години. 

 

Ако шлемът бе продаден на търг, цената му би стигнала 2 милиона евро, сигурен е директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. В света са открити още три подобни шлема - на територията на Германия.

 

Открит на парчета в каменна урна, шлемът е реставриран за две години и за скромната сума от 12 000 лв. 45 000 лв пък е финансирането на разкопките от община Пловдив. Освен шлема, в експозицията на находките от Брестовица има лампи, балсамарий, още три урни, бронзов леген, брошка, пръстени, съдове, огледало. Общо 80 артефакта допълват фонда на музея от тези разкопки, а наличието на уникалния шлем вече предизвиква международен интерес.

 

Бронзовият шлем е богато украсен. На тила му е сцената от древногръцката история, когато синът на Ахил убива сина на Хектор. Върху лицевата част има седем фигури на Ерос, Аполон и Хермес. Шлемът има наушници и дори ювелирно изработена коса. Личи още вдлъбнатината от удара с меч по него, очевидно довел до смъртта на воина. Първият гроб е датиран от III в. преди Христа, в него са открити останки от мъж и принесена в жертва жена.

 

Снимка/Видео: БГНЕС