Освен възрастта, ще се вдигат и осигуровките

След 4-часова дискусия и своеобразен ултиматум от страна на премиера Бойко Борисов днес беше взето решение пенсионната възраст да се вдига и за жените и за мъжете с по 2 месеца докато достигне 65 години.

 

Синдикатите са против. Най-сериозен според тях е проблема с вдигането на възрастта за хората от първа и втора категория. Те предупредиха и, че може да се стигне до стъпки за защита на правата на хората оъ първа и втора категория труд.

 

Премиерът обаче бе категоричен, че вариант да не се вдига възрастта не съществува. В същото време ще се увеличават и осигуровките - с 4,5 пункта за 12 години. Срещу това са работодателите, които  не искат да плащат повече.

 

Социалния министър Ивайло Калфин сметна, че без реформа с всяка следваща година държавата през данъците на всички ни, ще трябва да отделя по 1,5 милиарда лева допълнително за възрастните, а те все така ще получават днешните ниски пенсии.

 

Макар и да не са миньори, а хлебари хората в един монтански цех не си представят как ще работят на 65-годишна възраст.  "Според мен на тази възраст човек трябва вече активно да си почива. На тази възраст вече трябва доста да е поработил", смята Сергей Василев.

 

"На 59 все още мога да работя, но на 65 вече е трудно, тук е тежка работата", сподели Иван Илиев. Собственикът на цеха им не вижда как ще може да плаща повече за осигуровки. Той и сега месечно дава по 17 000  за своите 130 служители. Затова той коментира, че може и да се стигне до промяна на цената на крайния продукт. 

 

Репортери: Нели Тодорова, Биляна Борисова