Срещал съм се с него служебно, заяви депутатът

Снимка: БГНЕС

 

Взаимните обвинения около казуса с КТБ все повече се ожесточават. След като тази сутрин медиите получиха дълги списъци с имена на хора, за които се твърди, че са се срещали с Цветан Василев през 2013 и 2014 година, а по-късно банкерът отрече да ги е изпращал той, следобед депутатът Йордан Цонев обвини Цветан Василев, че „умишлено е ограбвал народа”. 

 

„Цветан Василев е човекът, който е нанесъл най-тежкия удар на българската финансова система след 1996 година. Направил го е съзнателно, умишлено, знаел е какво прави - ограбва българския народ и рано или късно ще нанесе много тежък удар на българската финансова система”, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, цитиран от БГНЕС.

 

Името на Йордан Цонев е едно от най-често срещаните в списъците, които бяха разпратени до медиите тази сутрин от неизвестно лице, представило се обаче за Цветан Василев.

 

Цонев заяви, че е абсолютно чист и никакви отворени писма няма да го спрат да направи всичко възможно българският народ да научи истината за онова, което се е случвало в КТБ и за начина, по който е действал банкерът. 

 

Цонев заяви, че се е срещал често не само с Цветан Василев, но и с всички други банкери в България - с някои от тях в своя кабинет като председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, с някои от тях в техните кабинети, а с други - в БНБ.

 

Йордан Цонев каза още, че се познава с Цветан Василев от 90-те години и никога не е говорил с него по други теми, освен по служебни - законодателство и промени в законите за банките. 

 

„Нямам сметки в КТБ, членовете на моето семейство нямат сметки, никога не са имали, никога не сме имали кредити, никога не сме имали взаимоотношения с неговата банка", настоя Цонев.

 

Той заяви, че не се е засичал при Цветан Василев с Иван Костов. (бел. ред. - Всъщност посочените часове за срещи на двамата политици с банкера са близко един до друг, но не съвпадат). 

 

„Ние с г-н Костов от 2000 година не разговаряме и това е публична тайна", каза Цонев. Той призова журналистите да питат например Левон Хампарцумян, шефката на ДСК, ръководството на БНБ и т.н. колко срещи и разговорили са имали. От лятото на 2013 до март 2014 г. обсъждахме промените в банковото законодателство, касаещи такси, ипотечни кредити, имаше бурни дебати в обществото, припомни Цонев. 

 

„Аз в този период съм имал десетки, да не кажа стотици срещи с ръководството на Асоциацията на търговските банки и с отделните собственици и изпълнителни директори на банките и с ръководството на БНБ. След приемането на промените в закона за банките не съм имал срещи", каза Цонев.

 

„Няма как да съм знаел преди началото на надзора, че практиките на този банкер са били такива. Ако това е вярно и утре фалира друга банка, вие тук ще се строите да питате дали съм се срещал с нейното ръководство. Да, срещал съм се, но не знам коя банка би фалирала", коментира Цонев.

 

Той беше категоричен, че разликата между неговите посещение и тези на Иван Костов при Цветан Василев са много различни. 

 

„Първо, аз нямам сметки там. Представяте ли си, ако имам? Второ, аз нямам кредити там. Представяте ли си, ако имам? Трето, членове на моето семейство нямат консултантски договори. Представяте ли си, ако имат? Г-н Костов има - уви", каза Цонев. „Не може да ме пришиват към хора, които имат може би и неслужебни отношения. Аз съм имал чисто служебни отношения, декларирал съм, че нямам никакъв конфликт на интереси, нямам никакви лични отношения с тази банка, нито със собственика и никога не съм имал", категоричен бе той.

 

Той посочи, че от ДПС искат откриване на цялата истина за КТБ чрез „падане на банковата тайна". 

 

„Трябва да се види кой е имал личен интерес и кой само служебен”, заключи Йордан Цонев.