Груевски и Заев разговаряха, но в присъствието на американски и европейски представители

 

Ключови преговори в Македония. Лидерите на основните политически партии седнаха на една маса в търсене на изход от тежката обстановка в страната.

 

След боевете в Куманово премиерът Никола Груевски и лидерът на опозицията Зоран Заев се съгласиха да разговарят, но само в присъствието на американски и европейски представители

 

Груевски премина безмълвно пред шпалир от над 20 камери. Последваха го албанските лидери Тачи и Ахмеди. Последен пристигна шефът на социалистите. 

 

Вчера Зоран Заев разпространи нова порция скандални записи на телефонни разговори, в които премиерът иска да му бъде поръчан суперлуксозен Мерцедес за сметка на данъкоплатците. 

 

Същевременно местна медия обвини опозиционерът Заев, че е искал подкуп от над 200 000 евро. Той отрече това. В същото време вълната от протести в Скопие не спира. Демонстрацията снощи обиколи столицата.

 

В крайна сметка лидерската среща приключи без резултат. Всички участници в преговорите останаха на своите позиции и не се постигна решение на политическата криза. В понеделник ще има нова среща, а до тогава всички ще работят върху документ за постигане на споразумение.

 

Посредниците в преговорите - посланиците на САЩ Джес Бейли и на ЕС Аиво Орав, напуснаха срещата, без да дават изявления.