Сред хората, които са го посещавали, има политици, представители на държавни институции и бизнесмени

 

Политици, представители на държавни институции, бизнесмени, банкери, известни журналисти, шефове на медии, хора от шоу-бизнеса и от още много различни среди са ходили на крака при Цветан Василев. Анонимно писмо до медиите хвърли поредната бомба около скандала КТБ. В писмото бяха прикачени дълги списъци с хора, които са ходили да се срещат с банкера в неговия офис. 

Още по темата

 

В писмото пише и че някои политици са ходили в офиса му, цитирам, "само за да се запознаят със съдържанието на един плик", а  финалът му е обещаващ: "На паразитите ще кажа едно - истинското шоу тепърва предстои".

 

Банкерът отрече да е писал и изпращал писмото, но не коментира и не отрече автентичността на списъците с посетители и това, че се е срещал с тези хора. Служителите там също потвърждават, че действително посетителите са се записвали в подобни тетрадки.


До пускането на трите линка със списъци се стигнало заради лъжите, които Йордан Цонев изрекъл в ефира на Нова телевизия, твърди адвокатът на Цветан Василев,  Константин Симеонов. „Има и други неща, за които той излъга – за взаимоотношенията на Пеевски с КТБ, неща, които скоро ще бъдат опровергани”, каза защитникът. 

 

Някой анонимен решил да излее истината в медийното пространство, а от тази истина се вижда, че и самият Йордан Цонев често посещавал кабинета на банкера. „Срещал съм се с всички банкери, с някои от тях в моя кабинет като председател на бюджетната комисия, с някои от тях по техните кабинети, с някои от тях в централната банка - на различни места”, обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

 

Някои от банкерите предпочитат териториално да ги посещаваш”, добави той.  Цонев твърди, че с Василев се е виждал само и единствено по работа, за да обсъждат законодателни промени за банките. Любопитен факт е, че при една от срещите, само с 2  минути разлика след Цонев в кабинет на банкера влиза и Иван Костов. Цонев обаче отрича да се е засичал в КТБ с бившия премиер на страната. 

 


Самият Иван Костов отказа да коментира темата. А имената на политиците, посещавали Цветан Василев, не спира до тук - вътре са  бившите депутати от БСП Явор Куюмджиев и Димитър Дъбов, както и Кирил Добрев, и Румен Петков. „Цветан Василев е помагал на Федерацията по мотоциклетизъм в трудни за нея моменти и сме водили многократен разговор на тази тема”, обясни Румен Петков от АБВ.

 

Според адвоката на Цветан Василев отиването на крака при един банкер показва само едно - колко е важна тази банка за държавата. „Няма нищо срамно в това. Срамното е когато след това започнеш да се кръстиш и да казваш: "Нямам нищо общо с него", а това не е вярно, коментира защитникът на банкера.   

 

Само един политик призна, че е посещавал Цветан Василев и по приятелска линия. „„Аз се познавам с Цветан Василев от 15-16 години и сме се срещали не само в банката, ние сме били по сватби и кръщенета. Ходил съм за много хора да  ходатайствам да им се помогне за нещо ”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

 

Интересни са и доста имена на хора с депозити в банката, и то заради размера на средствата.  Има политици, има магистрати, не е лошо да им се видят декларациите, за да се види дали тези средства са декларирани”, заяви още адвокатът на Василев. 

 

 

В пуснатите тази сутрин списъци излязоха и имената на хора, които е трябвало да контролират КТБ. Сред стотиците посещавали няколко пъти кабинета на банкера Цветан Василев, е и Цветан Гунев. Това се е случвало по времето, когато подуправителят на БНБ контролираше КТБ. Адвокътът на Гунев отказа да коментира документи, които не е виждал, но припомни, че в съдебната зала клиентът му сам е разказвал за срещите си с Цветан Василев.

 

В списъците се оказа и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, която контролира капиталовия пазар. КТБ се търгуваше на борсата и такъв тип срещи поставят въпроса какво точно са обсъждали Василев и Мавродиев.  Според списъците Стоян Мавродиев е имал 22 срещи с Василев. Двамата са се виждали поне веднъж месечно, но има и седмици, в които срещите са били всеки ден. В списъка с хората, посещавали шефа на КТБ, е и председателят на КРС Веселин Божков. Той не беше открит за коментар. Премиерът обаче беше сигурен, че хора от ГЕРБ в списъците няма. „Там мен ме няма, няма и мои хора”, заяви Борисов днес. 

 

Репортери: Марина Стоименова, Надя Ганчева, Нели Тодорова