Хиляди протестират в Скопие срещу Никола Груевски

 

Десетки хиляди македонци и албанци скандират "убийци" и искат оставката на Никола Груевски. В Скопие се стекоха протестиращи от цялата страна - Битоля, Охрид, Щип, Велес, Прилеп, Струмица и други градове, за да изразят своето недоволство от режима на Груевски.

 

Протестът пред сградата на правителството започна с химна на страната. На трибуната излязоха младите. Местен студент заяви, че не желае повече да бъде роб на управляващите и иска да живее в свободна и демократична Македония. 

 

Десетки хиляди започнаха да скандират "Убийци", когато водещият на националния протест в Скопие спомена името на журналиста Никола Младенов, който загина при съмнителни обстоятелства.

 

"Дълбок поклон пред храбрите македонски журналисти, които рискуваха всичко, за да кажат истината, а някои от тях дори платиха с живота си като Никола Младенов", каза водещият, който сравни македонския премиер Никола Груевски с румънския диктатор Николае Чаушеску. 

 

"Всички вие от тази сграда (на правителството, бел.ред.) ще си ходите. Затвор за вас", заяви водещият, а хората започнаха да скандират "Затвор", пише БГНЕС.

 

Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните четири месеца бяха направени разкрития за корупционните схеми, за кадруване в съдебната система, контрола над медиите, фалшифицирането на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора.