Взривното устройство е било в сак на пътник с билет от Прага за Братислава

 

Бомба беше открита в автобус с българи. Взривното устройство е било в чанта, изоставена в багажника на рейса. Автобусът е пътувал от Прага за Варна. Бомбата е открита и обезвредена в Будапеща.

 

В района на Будапеща пътниците усещат остра миризма на бензин. При направената проверка в багажното откриват чанта с бутилка, пълна със запалителна течност и устройство с часовников механизъм. На място са били извикани сапьорски екипи, които да обезвредят бомбата, няма пострадали пътници. 

 

„Докато пътувахме, замириса на бензин, близо до Будапеща шофьорите спряха за почивка, отвориха багажните отделения, намериха проблемния сак, отвориха го, казаха, че има бомба. Видях една пластмасова туба с течност в нея. 18 часа продължиха разпитите”, разказа Петър Каменов, един от българите, пътували в автобуса. Той си спомня, че собственикът на сака е бил на видима възраст от 25-26 години и е носил шапка. 

 


Бил е около 25-годишен, с шапка с козирка, миришел е на алкохол, или е от Словакия, или е от Чехия”, обясни собственикът на "Омега Груп" и шофьор на автобуса Драгомир Петков. Той съобщи, че собственикът на сака е пътувал с билет от Прага за Братислава, но е слязъл в Бърно и не се е върнал повече в автобуса. 

 

"Бомбата е била доста голяма. От Унгария не ми дадоха повече информация. Хората във Варна се прибраха със същия автобус, но с около 18 часа закъснение", добави той.

 

В автобуса са пътували 34-ма души. От тях 6 или 8 са румънци, а останалите са българи.

 

Това обаче не е първият инцидент с автобус на фирмата превозвач. "Преди месец и половина със същата фирма имаше инцидент с автобус. При нощуването в Прага автобусът пламва. Има разследване от криминалните отдели на Чехия, но досега няма данни дали става въпрос за умишлен палеж”, разказа инж. Веселин Михайлов, началник на автогарата във Варна. Собственикът на фирмата обаче отрече пред Нова телевизия да е имало инцидент с негов автобус.

 

 

За случилото се потвърди и посолството на България в Будапеща. Автобусът е на румънска фирма, която е превозвала пътници от Прага до Варна.

 

В момента тече разследване, като информация по случая ще бъде обменяна само по линия на Европол. Посолството на България в Будапеща не е било уведомено от унгарската полиция в събота за случая. Нито един от българските граждани, които са пътували в автобуса, нито шофьорите са потърсили от посолството консулска защита и съдействие.