Скандални разкрития на „Разследване” показаха как се злоупотребява с обществени поръчки

 

Скандални разкрития на „Разследване” показаха как се злоупотребява с пари в Петрич. Баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура.

 

Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.

 

Над 3,5 милиона лева е раздала Общината по тази схема от 2007 година насам. Всяка от строителните поръчки е под 40 000 лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя.

 

Така според документите един от автосервизите в града е изградил канализация. По същата схема Общината е платила 8000 лева на съседната баничарница. Собствениците отрекоха да имат информация за подобно нещо.

 

Екипът на Нова разкри също, че Община Петрич е наела без конкурс и заплатила 20 000 лева на малък фризьорски салон за ремонт на детски ясли и детски градини. Зад фирмата-собственик на фризьорския салон стои шуреят на заместник-кмета по строителството.

 

Днес централният площад в Петрич се напълни със строителни предприемачи и работници, които поискаха оставката на кметската управа. Те се оплакаха, че от 15 години обществените поръчки се дават само на приближени до кмета на града. Към сградата полетяха яйца. Въпреки засилената охрана протестиращите влязоха в сградата на общината, за да присъстват на откритото общинско заседание.

 

„Такава е ситуацията в Петрич. Това са хората, които беше доказано, че са замесени в злоупотреби”, обяви един от протестиращите, сочейки макетите на кмета и двамата зам.-кметове. „Те се уплашиха и се скриха. Аз съм строителен предприемач. От четири години имам нула оборот към Община Петрич, тъй като печелят само техни фирми”, добави той.

 

"Искаме оставката на цялото ръководство на Община Петрич, начело с кмета, зам.-кмета, главния архитект и всички съпътстващи началници на отдели в Общината. За 15 години, благодарение на управлението на Вельо Илиев, беше унищожена цялата промишленост и бяха унищожени всички големи предприятия”, обясни пред камерата на Нова председателат на Сдужението за граждански контрол и управление на Община Петрич.

 

По време на протеста бяха изгорени макети с образите на ръководството на Община Петрич като символ за това, че те трябва да си ходят. На площадът се виждаха и надписи „Богат кмет, беден град”.

 

Кметът не беше в града. Неговият заместник - Христо Георгиев обаче заяви, че протестът е политически, а голяма част от протестиращите - купени с 20 лева.


„Това е един сценарий и този сценарий е изготвен и манипулиран от определени политици”, заяви зам.-кметът на Петрич Христо Георгиев.

 

 

По телефона за Нова телевизия кметът на Петрич Вельо Илиев опрадва отсъствието си заради годишната среща на общините в България, която се провежда в Пловдив.

 

„Не отричам шуробаджанащината при печеленето на обществени поръчки в Петрич. Тази баничарница и автосервиз са работили през 2007 година. Когато част от тези хора ми поискаха справка за последните седем години как е работено, аз им дадох справката и от всички фирми, които са над 50, изкараха само две - три. Тези ремонти са в село Коларово – става въпрос за водопровод за 3000 лева и канализация за 8000 лева. Показахме му актовете, които са подписани от главния инженер на Общината и от кмета на селото. Там поръчката е направена от кмета на селото. А парите са платени по банков път, а не на ръка”, оправда се кметът на Петрич Вельо Илиев.

 

„Владимир Заечки, който се оплака, че от четири години нямал поръчка, е направил проекта за изграждане на депо за битови отпадъци за 7 млн. лв. Нещата не са такива, каквито ги представят. За развитието на промишлеността Кирил Георгиев, който говореше, че промишлеността в Петрич е разбита, е един от приватизаторите на завод „Електроника”, допълни той.

 

По думите на кмета Илиев акциите срещу него вървят от септември месец насам, като в тях били намесени бивши приватизатори, политици, както и хора от бившата „Държавна сигурност”. Той обвини, че хората на протеста са платени.

 

„От три - четири дни се говори, че се търсят хора, които да излязат на протеста днес”, каза Вельо Илиев.

 

„БСП, ДПС и ГЕРБ работят срещу мен в Общинския съвет”, обяви още кметът на Петрич.

 

„Аз съм човекът, който ви направи кмет и искам да се извиня на гражданите”, обяви Заечки.

 

Хората от своя страна обвиниха кмета, че частната адвокатска кантора, която той държи, е отнела апартаменти и коли на задлъжнели лица.

 

Предприемачи готвят протест за вторник, 19 май, от 8:00 часа на международния път за Кулата в района на село Карналово.

 

Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Цялото разследване на Нова си припомнете тук: