Решението на съда се очаква до месец

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан обжалва глобата за агитация на майчин език през кампанията за последните парламентарни избори. Тогава, след излъчен в предаването "Господари на ефира" запис, ЦИК се самосезира и глоби лидера на ДПС с 2000 лева. Общо актовете само за него са осем.


Преди да пристигне в съда Лютви Местан традиционно присъства на празника на Джебел. Пред хилядите си избиратели той показа 11 наказателни постановления за агитация на турски език.


„Правят се внушения, че два ли не, ако ни разрешат да агитираме на майчин език, това крие риска да бъде застрашен националният интерес и националната сигурност. Прави се внушение, че събитията от Западните Балкани ще се случат и в България”, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.


Той се обърна на турски език към публиката, за да обясни, че международните закони му дават правото да се изразява на майчин език.


Че избирателният кодекс противоречи на това и на българската Конституция беше и основната му теза в съда в Момчилград, където обжалва решение на ЦИК за противозаконна агитация в село Подкова.


„Тъжен съм, че България е единствента европейска стрна, където е възможно да се гледа дело срещу председател на парламентарно представена сила за това, че използвал изрази на майчиния си език”, казва още Местан.


Решението на съда се очаква до месец. Местан вече изгуби подобно дело за предишната предизборна кампания, което обжалва в съда в Страсбург.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов