Къде е било поставено взривното вещество, разказва шофьорът

 

Автобусът с бомбата - отвътре! За първи път камера на Нова засне, къде е било поставено взривното устройство. Шофьорът на автобуса разказа, че не помни, на коя седалка е бил предполагаемият атентатор. Защо багажът на изчезналия в Бърно пътник е останал в автобуса и каква е версията за случилото се на втория шофьор?


„Тук имаше други сакове. Той беше може би на това ниво, от тази страна. На жената беше ей тука сака, който го поверихме. Когато отворихме сака и видях тубата и часовника, веднага се отдръпнах. Имаше и един от пътниците до мен, казах: „Бягайте, бомба!” – Как реагираха пътниците? – Ами разбягаха се. Не може да си помислиш в първия момент какво ти се случва, просто действаш инстинктивно. Такова нещо съм виждал само по филмите”, разказва Димитър Стойнев, шофьор на автобуса.


Защо не свалили багажа на изчезналия в Бърно пътник?


„Примерно може да е отишъл някъде. Да е станало нещо, не може да изхвърлим багажа на всеки пътник. – А не трябва ли, когато го няма пътника, да сигнализирате някъде? – Обадихме се на човек, който също продава билети на фирмата в Бърно и му казахме, ако се появи човекът, да се свърже с нас и да каже къде да му оставим сака. Все пак, това е лоялност към пътника – да му се запази имуществото и така нататък”, обясни шофьорът на автобуса Димитър Стойнев.


Първата версия на Димитър е, че случилото се е заради конкуренцията, но отказва да обяснения, заради разследването.


„Имаме информация, че бомбата е обезвредена чрез изстрел от снайперист на полицията? Можете ли да потвърдите? - Да, мога да потвърдя”, казва Виктория Чизер-Ковач, говорител на унгарската полиция.


Става въпрос за запалима, силно миришеща течност. До момента нямам информация дали е запалително или взривоопасно. Знаем, че е имало механизъм, който може да възпламени течността.


„Нормален човек това не може да го направи! Да посегнеш на толкова много хора, изобщо на човешки живот, камо ли в случая, както щеше да е масово”, обясни шофьорът на автобуса Димитър Стойнев.


Защо е била поставена бомбата в българския автобус – превозвачът, пътниците, а и всички ние, разчитаме на бърз и адекватен отговор от разследващите.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Искра Урумова