Първоначалната версия е за белодробна емболия

 

26–годишна родилка почина тази нощ в добричката болница. По първоначална информация причината за смъртта е белодробна емболия. Жената е издъхнала въпреки усилията на реанимационния екип. Новороденото е добре и е под наблюдение в интензивното отделение. 

 

Около 17. 30 снощи през спешното отделение е прието 26-годишна родилка с оплакване от болки в корема. "Тя е прегледана от дежурния лекар в отделението по акушерство. Той е приел, че се  касае за ръчичка на бебчето пред главичката. Освен това е имало признаци за асфикция т.е за страдание на плода”, обясни директорът на болницата д-р Трифон Йорданов.

 

Спешно е събран екип и на 40-тата минута е започнала операция за изваждане на плода. След цезаровото сечение родилката е настанена за наблюдение в интензивния сектор. Около полунощ младата жена се оплаква от болки в гърдите и задушаване.

 

За минутки тя започва да се гърчи. Дежурният лекар на момента е повикал реанимационен екип,  които се опитали да възвърнат нормалните стойности на сърдечна дейност и дишане”, обясни още директорът на болницата.

 

Малко след 1 часа тази сутрин 26-годишната жена умира.  Бебето, което е момиченце, е стабилизирано. „То се адаптира добре и сега показателите от монитора са добри. Мисля, че няма проблеми”, коментира д-р Гергина Матеева.

 

Детето ще остане поне още няколко дни в отделението. Смъртни случаи на родилки в добричката болница не са регистрирани от години . Екипът оперирал родилката е от специалисти с опит, твърдят от лечебното заведение. В момента се извършва проверка по случая. Едва след резултатите от нея ще стане ясна причината за нещастния инцидент.

 

Репортер: Мария Добрева 

 

Припомняме, че преди четири дни 29-годишна жена почина в столичната клиника "Д-р Щерев", след като роди първото си дете. Жената сама е пожелала цезарово сечение и раждането е преминало без усложнения. На следващия ден родилката не е имала никакви оплаквания, но внезапно припаднала. Лекарите се борили за живота ѝ близо два часа, но не успели да я спасят. Причината за смъртта е масивна белодробна тромбоемболия. Още за случая тук: