Те трябваше да бъдат внесени в сряда, но се отложиха за другата седмица

 

Съдебната реформа в задънена улица. Промените в Конституцията, които трябва да й дадат зелена светлина, изглеждат все по-невъзможни. А управляващите за пореден път отложиха внасянето им.


Промените в Конституцията трябваше да бъдат внесени в сряда. Отложи се за четвъртък. После се отложи за петък. Днес се отложи за другата седмица.


„Колеги заявиха и желаят да се подпишат. Няма ги, имат здравословни причини. Съобразихме се с тях”, обясни председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Амбицията била да не остане и един депутат от мнозинството, който да не е положил символичен подпис под промените. Това обаче явно няма да се случи.


„АБВ няма да участва като съвносител на промените в Конституцията”, коментира Румен Петков от АБВ.


Така до този момент ремонтът на основния закон се подкрепя от ГЕРБ, Реформаторите, Патриотите и БДЦ. Техните депутати стигат за внасяне на проекта. Но не и за гласуването му в пленарната зала.


„Зад тези промени стоят 90% от българите. Накрая ще ми е интересно дори ДПС как ще се измъкнат от това, че няма да го подкрепят”, коментира Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок.


Идеята на промените е с реформа във Висшия съдебен съвет да се постигне по-справедливо правосъдие и по-малко корупция.


Според противниците обаче целта всъщност е овладяване на цялата съдебна система. Сред тези противници освен ДПС и АБВ, са още от БСП и Атака. Без тях гласуването на проекта в залата е обречено, тъй като са нужни поне 161 гласа.


„Не мога да се ангажирам със срок”, каза още Цветан Цветанов.


Все пак управляващите се надяват да убедят колегите си. Събраните подписи за внасянето на промените до момента са 123.


Повече по темата гледайте във видеото.