Местните хора обаче не са съгласни с резултатите

 

Няма виновни за наводнението в Мизия през лятото на 2014 г. Това показва експертизата по случая. Местните хора, от чиито домове бедствието не си е тръгвало, не са съгласни с тези резултати.


„Като заключение, експертите сочат, че се касае за катастрофално наводнението, чието избягване е било невъзможно”, обясни наблюдаващ прокурор Владимир Сираков.


Инженер Анастасов е оценявал язовирите. Обяснява, че и празни да са били, те биха побрали всичко на всичко 16 милиона кубика. А водата, която е заляла Мизия, е била пет пъти повече. Това обаче не означава, че язовирите са в добро състояние. И че виновни за това няма.


Нашият глас е глас в пустиня. Както излезе информацията, няма виновни за наводнението. Искам да попитам немарливостта, безхаберието, безотговорността на институциите, за тези 25 години преход не са ни довели до това наводнение, защото ако някой си гледаше работата, можеше водата да е 50-60 см, а не 2 – 2,5 метра”, казва Стоян Цековски, потърпевш от наводнението в Мизия.


„Във фургона удобства има, но е тясно и лятото температурата стига до 40 градуса. Призовавам депутатите да дойдат и да видят как се живее в Мизия. След потопа те ни потопиха. И никой не се интересува от нас. В последните 5 месеца тук не е идвал никой”, възмути се Ангел, който е сред пострадалите в Мизия.


„Дори и всичките 32 язовира по поречието на река Скът да са били с изцяло освободен обем, те могат да поемат до една пета от валежите. Сумарната сума на валежите за месеца не е толкова важна, колкото обемът на валежите за един-два дни”, коментира Георги Харизанов – бивш директор на „Напоителни системи”.


Запитан как е можело да бъдат намалени щетите в района, Харизанов отговори: „Единственото нещо, което може да се направи в такъв случай е извън населените места по поречието на реките, е да се разрушат дигите и да се наводнят земеделски земи, за да спадне обема на водата”.


Повече по темата гледайте във видеото.