Посегателството е върху частна собственост, при това в рамките на Натура 2000

 

Системни набези върху частната собственост на много хора в село Градец, където се извършва незаконен добив на градешки камък. Посегателство върху частна собственост – стотици декари, при това в рамките на Натура 2000. По случая е сезирана и Европейската комисия.


На нивата на Ангелина Асланова откриваме нежелани гости, които след нашата поява, хукват да бягат.


„Копая плочи, къде да отивам да работя? - Къде ги продавате тия плочи? - В склада продаваме плочите? – А знаеш ли, че това, което вършиш, е престъпление? – Не. - Как не? - Не знам. - Колко изкарваш на ден? - Аз ли?- Да.- Четири камиона. - По колко лева ти е един камион, по колко изкарваш от един камион? - По 250 лева. - 250 лева, значи  по 1000 лева на ден ти изкарваш? - Да, по 1000 на лева на ден изкарвам. - Къде ги декларираш тези пари? – Долу, на склада. Не, не, не, парите декларираш ли ги някъде? - Да, да в книжката. - В коя книжка? - В моята книжка”, обяснява Атанас, един от работниците, които извозват камъните от нивите на хората.


Ромите обаче не признават документи и собственост. И за да не се стигне до физически сблъсък, звъним на телефон 112. И в същото време виждаме, че младежът представил се за собственик на нивите, усилено изхвърля от камиона досега товарения градешки камък, който се използва за облицовки.


Собствениците на ниви разказват, че копаенето на кариери е от години. Заради това не могат да ползват земите си за пасища. Районът е защитена територия за редица видове птици.  


Докато собствениците на терени ни разказват, че са се видели в чудо от ромските набези, камионът потегля без да дочака полицията. Докато говорим със хората идва полицейският патрул, който има задача да открие камиона. А след като полицаят тръгва по следите на камиона, ние тръгваме по други следи, на прокопаните като швейцарско сирене ниви. До тях се стига само с джип.


Всеки ден с багери собствениците заривали огромните дупки, останали след изваждането на облицовъчните камъни. На другия ден обаче кратерите отново зейвали.


Александър е един от земеделските стопани, които е зарязал престижна професия, продал си е жилището в Бургас и е дошъл в Градец, за да развива земеделие.


„Земите биват унищожавани от ромските набези. Има фирми, които извършват проучване на терените за добив на строителни материали, без да са платили за концесия или да плащат едни лев за данъци на държавата. Те използват ромите за добива, никой няма трудов договор, нито осигуровки. Сега тези терени са напълно унищогени и ние не можем да ги използваме. Те се определят ка то „недоволствим слой” при заявяването и за съжаление ние губим пари и подлежим на санкции от страна на Държавен фонд „Земеделие”, ако си позволим да заявим тази земя”, обяснява Александър.


„Имаме получени писма, че хората са предупредени и им е забранено да влизат в този имот. Това, което виждате, е една екологична катастрофа, която е колкото от ромските набези, толкова и от безхаберието на местната власт”, казва Денислав, който е сред потърпевшите.


Той твърди, че камъните, добити от техните ниви, се продават в района на Слънчев бряг и Бургас.


„Хотелите в целия Слънчев бряг са облицовани с този камък”, добавя Денислав.


„Това е погром и е показателно за безотговорността на държавните институции пред едно видимо престъпление. То се развива пред очите ни. Дупките са там, хората, които ги копаят са там, и при всичките тези обстоятелства прокуратура и полиция бездействат”, коментира за „Събуди се” евродепутатът Ангел Джамбазки.


Повече по темата гледайте във видеото.