Жените у нас раждат средно на 25-26-годишна възраст

 

Българките са най-младите майки в Европа. Това показват последните данни на Евростат. Жените у нас стават майки средно на около 25-26 години. Почти на същата възраст раждат и в съседна Румъния. 


Освен това, оказва се, че около 15 на сто от родените в двете страни деца са на майки в тийнейджърска възраст. Ситуацията е различна в Южна Европа. В Италия и Испания жените раждат на около 30-годишна възраст


За сметка на ранното раждане, в Западна Европа предпочитат повече деца в семейството. Тези с над четирима потомци са най-много във Финландия, Великобритания и Ирландия.

 

Да бъдеш млада и образована майка у нас - мисия възможна. Преди 3 години на 22 години Бояна прави първата и най-важната крачка, преди да стане майка. Среща бащата на детето си. Сега - на 25 вече е майка на малкия Емилиян.


„Според мен не е прекалено рано. Завършила съм училище. Имам работа. Имам достатъчно стаж за да получавам майчински. Моментът беше най-подходящия според мен”, смята Бояна.


Извън статистиката обаче мнението на специалистите е противоположно.


„Моите наблюдения са, че българките които са с образование със статус в обществото искат да го заздравят, да могат могат сами да извървят своя път в живота, да разчитат само на себе си, защото българската жена за съжаление все по-малко може да разчита на т. нар. български мъж”, казва д-р Валентина Григорова, акушер-гинеколог, зам.-директор Първа АГ болница „Света София”.


От началото на годината в детското отделение в тази болница са проплакали повече от 1000 бебета. И въпреки добрия пример, който имаме в лицето на Бояна - като успяла млада майка, все по-малко са българките като нея, имащи смелостта да направят важната крачка.


„Етнически прослойки при които жените раждат от много рано. те започват от 12 години. Така че 12-11 имали сме такива случаи. Значи раждат 26-28, но все повече са жените които раждат над 35 години”, обяснява д-р Валентина Григорова.


„Някои хора смятат че аз съм твърде млада. Аз смятам, че на 18 години си твърде млада. Не си завършил училище, още си твърде далече за университет кариера и каквото и да било друго”, казва Бояна.


Числата от статистиката показват и че все повече жени са готови да имат повече деца. Плановете на Бояна и тук са изключение.


„Определено искам да имам и второ, и трето дете”, казва Бояна.


Повече по темата гледайте във видеото.