Строежът на тази базилика-символ на Барселона се очаква да приключи в следващите няколко десетилетия

Ходили ли сте сред дървета, в чийто корони цъфтят огромни цветя? Виждали ли сте огромна купа с ягоди...на покрива на сграда? А бръмбари, червеи и калинки и цветя, замръзнали завинаги върху входа на храм?

 

Ако отговорът на всичките тези въпроси е "Не" значи никога не сте виждали "Саграда Фамилия" (в буквален превод "Светото семейство"), молитвен дом, изграден не само за възхвала на Бога, но и на всичко, създадено от него.

 

Строежът на тази базилика-символ на Барселона започва преди повече от 130 години и се очаква да приключи...някъде в следващите няколко десетилетия. Много хора се надяват, че един ден архитектът й Антони Гауди може да бъде обявен за светец, а докато текат споровете дали това да се случи или не все повече и повече туристи от цял свят прекрачват прага на "Саграда Фамилия"...за да попаднат в един много по-различен свят.

 

"Според мен ако някой отиде в "Саграда Фамилия" с вярата, че ще бъде излекуван, то това вероятно ще се случи", убеден е Лурдес Чирлот, експерт в сферата от историята на изкуството от университета в Барселона.

 

Как започва всичко? През 1883 година за архитект на базиликата е избран  Гауди, който намира вдъхновение във всички природни форми, включително и в човешкото тяло. Той  посвещава на "Саграда Фамилия" повече от 40 години от живота си, отказвайки се от изкушаващи договори за проекти в Париж и Ню Йорк, а когато строежът е застрашен от спиране заради липса на пари той организира кампания за събиране на средства и ... работата продължава, макар и с по-малко работници. През 1926 година той решава да се изповяда и на път към храма е ударен от трамвай. Дни по-късно той умира, оставяйки всички си средства за доизграждането на най-голямата католическа катедрала в света.

 

През 2010 година папа Бенедикт XVI официално освети и провъзгласи "Саграда Фамилия" за базилика, но заради мащабността на проекта и факта, че основната част от средствата се събират чрез дарения и входни такси, ще минат още доста години преди да можем да я видим завършена. Межувременно ви предлагаме да разгледате снимки, направени преди броени дни именно там...