До сблъсъците се стига след като група роми била помолена да намали музиката

 

Над 200 разгневени българи обградиха квартал "Кремиковци" в село Гърмен, полиция и жандармерия пазят ромския квартал, в който живеят около 900 души. По последни данни 8 души са арестувани, а трима са в болница след сблъсъците снощи. Областният управител е свикал кризисен щаб.

 

 

До сблъсъците се стига след  като група роми била помолена да намали музиката. Вместо това, обаче последвала атака с брадви и колове.  Ранени са няколко души от село Марчево. „Удариха ме с пръчка, нямам представа, защото им казахме да намалят музиката. Много си позволяват, това така не може да продължава”, разказа един от пострадалите в масовото сбиване.

 

 

„Казаха: „Вие кои сте, за да ни казвате да намалим музиката?”. Ние им казахме, че нищо лошо не сме казали, а той ме попита: „Искаш ли да дойдат сега 50 души и да видиш какво ще стане?”. Казах: „Да дойдат” и те дойдоха”,  разказа още той.

 

 

След ромската атака идва контраатака. Хора от Марчево се насочват към ромската махала. От там, обаче заваляват камъни.  „Свидетели сме на пълни своеволия. Няма закони, правят си каквото желаят и просто вече не се издържа. Биха нашите момчета. Казах им, ще стане като Катуница”, коментира друг жител на селото. Полицията прегради входа към ромската махала остана на крак през цялата нощ.

 

Обстановката днес в ромската махала продължава да е напрегната. „Защо българите се делят от ромите,  кражби се правят и от роми и от българи?”, попита един от живеещите в махалата. Свидетели на част от вчерашните събития твърдят, че боят е започнат не от роми от махалата, а от хора от Гърмен. 

Репортер: Екатерина Николова