Таблетката е призвана да замести болезнените инжекции

Екип на Масачузетския технологичен институт разработи първото хапче с бодли, които се разкриват след като се разтвори глазурата му в чревния тракт на пациента, съобщава в. "Дейли 
мейл". 

 

Таблетката е призвана да замести болезнените инжекции. При поглъщане хапчето не причинява никаква болка. Но след като се разтвори обвивката му, се появяват малките бодилчета, които директно инжектират медикамента в кръвния поток. 

 

По този начин инсулиновите инжекции ще могат да бъдат заменени с поглъщането на таблетката mPill. С "бодливи" хапчета ще могат да бъдат прилагани и традиционни лекарства, като с новата технология тяхното действие ще се ускори многократно.

 

Изобретението на Карл Сколхамър получи награда от 15 000 долара по програмата "Лемълсън" на Масачузетския технологичен институт. Хапчето е дълго 2 сантиметра и широко 1. Когато то попадне в чревния тракт, рH-чувствителната му обвивка се разтваря и се освобождава лекарството. Това става чрез кухи иглички, дълги 5 милиметра. Тъй като няма рецептори за болка в червата, процесът минава безболезнено.