Децата пяха песни, декламираха стихове и играха в пиеси

 

Празникът беше отбелязан и отвъд океана. Този уикенд е последният в класните стаи за хиляди деца, които учат родното четмо и писмо в българските училища в Америка. Как там празнуват делото на светите братя Кирил и Методий?


За поредна година най-голямото българско школо в чужбина – „Малко българско училище“ в Чикаго посрещна празника с манифестация и концерт. Тук учат близо 400 българчета. Поздрави дойдоха дори и от офиса на местен сенатор.


А бъдещите поколения, макар и родени в Америка, знаят какво празнуваме на 24-и май. Това е и краят на учебната година за повечето училища зад граница, когато децата получават дипломите си, лицензирани от образователното министерство.


В Чикаго има десет български училища. Първи отбелязаха празника в „Слънчогледи“. В център „Знание“ празникът беше отбелязан с песни и стихотворения. В „Ново българско училище“ пък имаше изложба на рисунки на тема „Лудогорие“. А в „Нов живот“ заложиха на концерт с песни и танци.


Денят завърши със спектакъла на „Патиланско царство“, в който малчуганите бяха облечени като старовремски български владетели и проследи най-важните моменти от историята на родината – от хан Аспарух до Покръстването и Освобождението.


От Източното до Западното крайбрежие такива тържества има в около 30 български училища. Тази вечер в Ню Йорк гости ще са Хасан и Ибрахим, които с Крисия представяха България на „Евровизия”.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ясен Дараков