Бой между роми и българи в село Марчево

 

Роми срещу българи. Пореден епизод етническо напрежение в навечерието на местните избори. Този път конфликтът с камъни, дървета, много счупени глави и десетки полицаи пламна в гоцеделчевското село Марчево. Поводът - силна циганска музика.


Изгубили търпение от съжителството си с ромите от квартал "Кремиковци", стотици хора от Гърмен и околия блокираха пътя към селото.


Яростта е основно заради незаконните постройки в ромската махала и рязкото увеличаване на нейните жители през последните години. Хората се оплакват и от посроянни ромски набези, кражби и тормоз. Ромите контраатакуват.


Тлеещото с години напрежение избухна с всичка сила в събота привечер, когато група роми на прибиране към махалата се натъква на група българи, играещи карти. От буса на ромите кънти силна музика. Българите правят забележка, според тях културна.


Резултатът след мелето - няколко пукнати глави, много шевове и много напрежение, срещу които местната управа се оказва безсилна.


Може би непоносимостта между българи и роми. Ромите се смятат за недосегаеми. Българите - за незащитени”, казва Минка Капитанова, кмет на Община Гърмен.


Кметицата призова приблемът да не се политизира. Според много от участниците обаче той се е отключил именно заради чукащите на вратата избори.


Ахмед Башев е бившият кмет и бивш депутат от ДПС. Според местните именно той е населил общината им с роми. Той отказа да се срещне с екипа ни, тъй като по думите му сега бил просто обикновен гражданин. Той обаче заяви, че 14 години не е позволил да пламне етническа искра в региона му. А междувременно се заговори за и провокатори в протеста срещу ромите.


В Гърмен тече подписка с искане за събаряне на незаконните постройки в махалата.


Повече по темата гледайте във видеото.