Хората се събират пред Oбщината от рано сутринта

 

Започна протестът в Гърмен след боя, избухнал между българи и роми в събота вечерта. От рано сутринта в центъра на селото, под звуците на патриотична музика, хората се събраха с искане да се реши проблемът с ромите и незаконните им постройки. 

 

Хората заявяват, че протестът им не е политически и са гневни на тези тълкувания. 

 

Очакването е протестът да протече мирно. Основното искане на хората е да се премахнат незаконните постройки в ромската махала „Кремиковци”. 

 

Същевременно в Гърмен вървят подозрения, че част от ромите, които създадоха проблема в събота вечерта, са се евакуирали, за да не създават напрежение. 

Още по темата

 

„Проблемът е от години”, заявява Стоян, който е участник в събитията в събота. „Ако държавата не оправи нещата, взимаме ги в наши ръце”. 

 

Същевременно още от неделя вечерта в Гърмен пристигнаха и футболни фенове, които заявяват, че ще се държат мирно и прилично, но са там като предупреждение. 

 

„Всеки, който се ползва от благата на тази държава, трябва да има отговорности и задължения. Говоря за онези хора, които са си построили жилища на хълма, не плащат данъци. Ползват си само правата, а не споделят никаква отговорност”, заяви пред Нова телевизия Димитър Ангелов-Дучето.

 

Очаква се да се появят и представители на рокерската общност.

 

Малко по-късно част от протестиращите ще се срещнат и с представители на Общината, за да представят своите искания.