Социолозите отчитат застой в обществените нагласи към политиката и икономиката

Няма промяна в обществените нагласи към политиката и икономиката в страната през месец май спрямо месец април, сочи изследване на „Галъп интернешънъл”. 

 

Според социолозите управляващите вече са във фазата на рутинната си работа и не се възприемат като ново и любопитно явление. 

 

30% декларират доверие в правителството, а 57% недоверие. 18% дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56% - негативно. Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо, сочат данните на „Галъп”. 

 

По правило, негативните оценки към институциите са повече от позитивните. Месеците около края на мандата на кабинета „Орешарски“ бяха свързани с повишени негативни оценки. В първите месеци на новия кабинет последва лек ръст на положителни нагласи към правителство и парламента. С началото на пролетта навлязохме в нов етап, в който данните се установиха на определени нива и остават на тях и през май месец. 

 

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2. В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. С реалистични перспективи да са в него са още „Атака“ и донякъде АБВ, сочи още изследването на „Галъп”. Социолозите уточняват, че тези данни отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат.  

 

Подкрепата за ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24%, а за БСП – под 15%. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа, т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.  

 

ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4%. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при „Атака“ и каква ще е съдбата на АБВ. 

 

Различните електорати са различни в способността си да се мобилизират, а част от партиите имат и своя „скрит“ вот, отбелязват от "Галъп".

 

Няма особена динамика и в доверието към различните личности. По традиция в „челото“ са еврокомисарят и столичната кметица – с малко над и малко под 50%. Доверието в популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, както и към премиера, президента и омбудсмана, е около 30%. 

 

43% от анкетираните очакват общото икономическо положение в страната да се влоши следващата година, 15% - да се подобри, а 33% - да остане същото. 50% пък очакват материалното положение на домакинството им да остане същото, 26% - да се влоши, а 7% - да се подобри.