Решенията са излезли през 2012 г.

През 2012г. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е издала 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход, в местност „Падарката“, землище на с. Марчево, община Гърмен. По 10 от съставените констативни актове производството е прекратено. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

 

Всички издадени 124 заповеди са влезли в сила. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение. Издадени са и 7 броя заповеди за премахване на незаконни строежи в с. Мосомище, община Гоце Делчев. Два от строежите са премахнати, други два са в процедура на обявяване на покани за доброволно изпълнение, по три от заповедите действията са в процес на избор на изпълнител за принудително премахване на незаконните строежи. 

 

В съобщението се уточнява, че от писмо от 2013 г. става видно, че временно е било спряно изпълнението по принудителното премахване на незаконните строежи до решаване на жилищния проблем на засегнатото население. 

 

Към настоящия момент ДНСК е изпратила официално запитване до областния  управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на община Гърмен Минка Капитанова дали причините, които са основание за временно преустановяване на принудителното премахване на незаконните строежи, са отпаднали, тоест дали е осигурено настаняване на лицата, които обитават незаконните постройки. 

 

ДНСК отново ще отправи до извършителите покани за доброволно премахване на незаконните постройки. Ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване, ДНСК ще започне процедура за избор на изпълнител за принудително премахване. 

 

Междувременно от Гърмен поставиха ултиматум на властта. След кървавите сблъсъци между българи и роми в събота вечерта, хората дадоха срок на местната управа да премахне незаконните постройки в местното гето и да изсели придошлите в последните години роми.