Силният дъжд затвори международният път Е-79 и срути подпорна стена на къща

 

Бедствие в Северозападна България и евакуирани хора след среднощна буря. Силният дъжд затвори международният път Е-79 и срути подпорна стена на къща, наводнени са домове, унищожена е реколта.


Бедствено положение във Врачанска област. Заради обилни валежи тази нощ няколко пътни участъка бяха блокирани. Стигна се и до евакуация на хора. Временно беше затворен пътя Мездра – Враца, заради заливането му от придошли води. Друг участък на главния път Е-79 беше временно блокиран от свлачище на земя, дървета и камъни.


Има много наводнени приземни етажи на къщи. Обилните валежи са се отразили и на движението на влаковете в района.


Гъста и лепкава кал е покрила всичко. И тяхната мисия – така наричат тези жени, градина, в която работят. Втурнали се да я спасяват още нощес. Но напразно. Днес не намират сили да опишат мъката си. Но ни я показат.


Днес в кухнята на детското заведение, всички домакински уреди бяха в кал и вода, както и провизиите, които персоналът въпреки опитите си, не е успял да спаси. Водата е била толкова силна, че дори е успяла да преметне голям хладилник върху шкафов. А за нормалното функциониране на детската градина говори единствено храната, която все още е в него.


Водата е била около метър и половина. За нея може да се съди по състоянието на прането, което персоналът е проснал.


В кухнята на децата вече се хранят други нашественици. Водата намалява, но не и тревогата. Най-вече за тези,  които са прекарали нощта извън довете си. В тази къща не живее никой. От днес.


„Стана като земетресение. Всичко това се свлече от един път”, казва Данаил, собственик на къщата.


Придошлата вода бута подпорната стена на къщата. С риск извадили колата от гаража и Данаил сам евакуирал децата си. Сега го е страх да ги върне.


В страх живеят и други, чиито къщи в Мездра са под вода не за първи път. А хората спасяват каквото могат на високите етажи и се питат кой ли ще спаси тях.

 

В Монтанско, където градушки унищожиха голяма част от селскостопанската продукция, най-големи са щетите в село Вировe.


„Снощи към седем часа валя, а досега това е лед, а това са доматите, виж зрънцата...да ти се дореве”, почти се разплаква Ирина Горчева.


„Валя някъде около 20-30 минути град, аз съм на 70 години, но такова нещо не помня”, разказва Румяна Николова.


За минути всичко в зеленчуковата градина на Румяна побеляло. Градушката на места е достигала над една педя.


„Лукът, ето той е на салата. Това ни е прехраната, това ни е просто зимнината”, казва Румяна Николова.


Не по-различна е картината е и в домът на 82-годишната баба Ирина.


„Имаше ли ракети, чухте ли нещо? - Не, не, нямаше ракети. То си валеше, стъмни се много”, спомня си Румяна Николова.


А на хората не им остава нищо друго освен да започнат отначало.


Краставиците ще насадим, но вече е късно, тиквичките ще станат горе-долу, но доматите, лозето не е останало нищо, всичко отиде по дяволите”, разказва Ирина Горчева.

 

От местната служба за борба с градушките отказаха да ни дадат информация дали и колко са изстреляните ракети снощи преди градушката.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Яна Николова и Биляна Борисова