Десетки хиляди са безработните млади хора у нас

 

55 хиляди безработни младежи през април. Това са 15,7% от всички хора без работа. Безработните млади са основен проблем на пазара на труда.

 

До края на годината бизнесът може да заяви пред Агенцията по заетостта, че иска да обучава или да вземе на стаж 8000 младежи. а част от разходите му за заплати ще се поемат с евросредства. И още една мярка - 35 медиатори вече обикалят страната, за да мотивират безработните младежи да изберат труда пред лентяйството.

 

В Дупница 7% от младежите не учат и са без работа. Ако попадате в тази група, Анна Пепелджийска е човекът, към когото да се обърнете. Тя ще Ви упъти към Бюрото по труда, защото е била в същото положение след висшето си образование и майчинството. После я назначили в общината в Дупница - да помага на другите.

 

Анна може да предложи работа за общи работници, шивачи, сервитьори, бармани, по-малко за  висшисти. Хора като Филип обаче предпочитат да изчакват, докато точната работа сама "дойде" при тях.

 

"В крайна сметка не се стига до подписване на договор, защото аз имам някакви претенции", обяснява младежът. Той е с майчин немски език, но без висше. Сменил е поне 20 работни места - по морето и в големите градове. Не бил информиран, че може да си търси работа и на борсата, вече ще се регистрира. 

 

За да прецени по-добре на кого може да помогне, на Анна ще й се наложи да обикаля и трите ромски махали в града. 

 

И по кафетата, и по улиците в Дупница обаче вече има и работещи младежи, които вече са разбрали, че бездействието не е добрият избор.

 

Който има желание да работи, може да потърси медиаторите в 35 общини в страната. Програмата за назначаване на младежи, които да извадят други младежи от кафенетата, продължава до края на 2017 г.