След сблъсъците дойде искане за незабавно премахване на незаконните постройки в ромското гето

 

Ултиматум към властта от Гърмен. След сблъсъците там, искане за незабавно премахване на незаконните постройки в ромското гето и изселване на част от хората там. Сценарият Катуница две се размина. Засега. Напрежението обаче остана.

 

Главният секретар на МВР Георги Костов и вътрешният министър Румяна Бъчварова пристигнаха в Гърмен да спасяват мира след кървавите сблъсъци от събота. Очаква се срещата им с общинската управа да даде резултат. Какъв ще бъде той обаче, все още не се знае.

 

Ултиматумът - на 2 юни в Гърмен ще има бунт в общината, ако не се предприемат спешни мерки за премахване на незаконните постройки, които по думите на местните хора са 129 в ромската махала.


„Вземаме нещата в наши ръце”, казва Стоян.


На другия фронт положението също остана напечено. Войната между двата лагера доведе до ултиматум - до седмица да започне събаряне на незаконните постройки в гетото. В противен случай - бунт. От областната управа решиха да започнат огледи на незаконните постройки.


И макар тежките сблъсъци да изглеждаха приключили, пристигнаха подкрепления. Рокери и футболни фенове останаха на - по думите им - предупредителен пост. А голяма част от тях бяха вече познати от Катуница лица.


„Дойдохме, за да подкрепим българите. Да сме заедно, не да се бием заедно. Не, ние не правим провокациите”, казва мотористът Марин Маринов.


Гърменчани са категорични, че протестът им и конфликтът не са политически. А човекът, сочен за отговорен за презаселването на общината с роми - бившият кмет Ахмед Башев - и днес запази мълчание.


Според депутати конфликтът в Гърмен е политически. На тази позиция е шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов. Битов скандал, етническо напрежение или предстоящите избори са в основата на агресията в региона. Ккави бяха политическите реакции?


Според Атанасов това, че напрежението в Гърмен избухва малко преди местния вот, не е случайно. И заподозря, че конфликтът се подклаждал изкуствено от ДПС, с цел предизборна кампания.


„Има битка вътре в самото ДПС в този район – две крила и се опитват да разделят някакви гласове. Да купуват гласове дори бих казал”, обясни ген. Атанас Атанасов – председател на вътрешната комисия в НС.


От Патриотичния фронт определиха конфликта в Гърмен като по-скоро битов. Но не изключиха определени политици изкуствено да поддържат етническо напрежение в региона за свои цели.


„Само ще ви напомня, че конфликтът в Косово започна от една сватба, но истинската причина беше двойният стандарт и натрупвано с десетилетия напрежение. Когато имаш един проблем, който не се реши навреме, може да възпламени искра за подобни инструменти”, на мнение е Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.


Никакви мерки държавата не била взела и след напрежението в Катуница. А от това да се поддържат конфликти по региони имали полза политици, особено преди избори.


„Защото са най-евтиният електорат. Там комуникираш с двама-трима тартори в всяко едно гето или циганска махала и си осигуряваш гласове. За този регион – това е ДПС”, казва още Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.


От ДПС обаче отказаха да коментират казуса „Гърмен”, защото не бил политически. И призоваха МВР да си свърши работата.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Калина Влайкова, Георги Георгиев