Планираната помирителна среща между роми и българи не се състоя

 

Първият опит за заравяне на томахавките между българи и роми в Гърмен завърши с провал. Планираната помирителна среща между двата враждуващи лагера не се състоя.

Още по темата

 

До опита за разговор се стигна след посещението на вътрешния министър Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР Георги Костов, което не успя да потуши напрежението след кървавите сблъсъци в събота. 

 

В знак на недоволство срещу резултатите от срещата на министъра и главния секретар, протестиращите отново блокираха за кратко пътя към селото и ромската махала. Градусът на напрежението се покачи.
 

Все пак до сериозни сблъсъци не се стигна. Протестиращите решиха занапред да правят шествия всеки ден. А днес всичко изглеждаше още по-безизходно.
 
 
Кметицата Минка Капитанова призна публичните подозрения от последните дни за конфликт между нея и бившия кмет Ахмед Башев. Но енергично отрече останалите подозрения: "Този конфликт няма нищо общо със случилото се".
 

Нищо общо, оказа се, нямат и ромските набези. Поне според статистиката, която сочи четири кражби в региона от началото на годината. Главният секретар на МВР Георги Костов подчерта, че в Гърмен битовата престъпност е много по-ниска от други населени места.

 

На този етап без отговор остава основният въпрос - дали и кога ще се бутат незаконните постройки в ромската махала. И така ултиматумът остава - бунт на 2 юни, ако положението продължи да виси. А от София продължиха да пристигат подкрепления.