Директорът на печатницата на БНБ призна, че те не могат да отпечатат всички бюлетини

 

Печатницата на БНБ, която трябва да подготви бюлетините за местните избори наесен, все още не е декларирала капацитета си според закона. 

Още по темата

 

Преди началото на днешното парламентарно заседание директорът на печатницата на БНБ Георги Симеонов се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева и представители на парламентарно представените партии. Той е съобщил, че печатницата няма капацитет да отпечата необходимите за местния вот 18 милиона бюлетини. Според Симеонов в БНБ ще могат да бъдат отпечатани само половината.

 

По закон само печатницата на БНБ може да печата бюлетините за изборите. Тя обаче има право да възложи на други печатници да печата бюлетини. В страната има само две лицензирани печатници, които могат да поемат тази дейност. Коментирана е възможността да се поръча това да се направи в Румъния. Чуло се е и предложението областните управители да възлагат по места тази дейност.

 

„Защо правителството, което отговаря за техническата подготовка на изборите, се е сетило в края на май месец, че през октомври месец ще има избори? Това се знае отдавна. Основателни са притесненията на БНБ, но има още две лицензирани печатници, които не са се включвали в този процес до този момент и още една печатница в Пловдив, която може бързо да получи лиценз”, коментира Мая Манолова от „БСП Лява България”.

 

Стараем се да решим този въпрос в диалог, каквото и предложение ние да направим, винаги може да има политически внушения, каквито чухме в деня за размисъл през 2013 година”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

В парламента трябва да дойдат и представители на синдикатите, които ще се срещнат последователно с различните партии, за да обсъдят предстоящите промени в пенсионната система реформа.