Държавата я няма и това не е изолиран случай, а системен проблем, смята Атанас Атанасов

 

В България има места, в които не може свободно да говориш на улицата с когото поискаш. Има и кметове, които обявяват просията за официална работа, дори я стимулират. У нас има и много места, в които на много хора не са проверявани доходите. Съмненията са, че те изкарват сериозни пари с просия и нейното организиране. В няколко репортажа журналистът Миролюба Бенатова показаха как тръгвайки по следите на една уж шведска история, кръгът се затвори и отново се оказахме в България – в общините Ружинци и Дреновец. 

Още по темата

 

"Не разбирам защо ГЕРБ и ДПС бягат от тази тема. В момента нито една политическа сила няма интерес в Община Ружинци, а там се случват скандални неща – липса на държава, правосъдие, интерес към незаконната дейност на една голяма общност. Не може която и да било държава да насърчава гражданите си да бъдат престъпници. Зад паравана на просията стои една организирана престъпност”, коментира в „Здравей, България” Бенатова.

 

"Убеден съм, че зад фасадата на просията се крият други обстоятелства. Това богатство не може да е резултат само на нея. Държавата я няма там и това не е изолиран случай, а системен проблем, който не може да бъде решен с магическа пръчка. Проблемът не е законов, а е липсата на тези, които трябва да го прилагат”, заяви ген. Атанас Атанасов, председател на комисията по вътрешна сигурност в парламента.

 

Според него са нужни комплексни усилия на много институции в тази насока – в местната, централната и съдебната власт, защото липсва еднакво прилагане на закона.

 

"Питайте ДПС защо са противници на съдебната реформа, на промяна в Конституцията. Защото са създали статукво за политическа експлоатация на тези малцинства и от това нещо правят пари”, допълни Атанасов.

 

"У нас има две различни общества, които се движат по различни закони и едното от тях е култивирано от българската политическа класа в продължение на 25 години като общност, която не следва да зачита закона, може да прави каквото си иска, а държавата е длъжна да осигурява нейното съществуване”, на мнение е Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.