Според него образованият ром ще бъде интегриран гражданин, който ще спазва закона

 

Първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност. Престъпността не е етнически, а социален феномен, решаването на който минава през включване, интеграция и образование. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от името на своята парламентарна група по повод събитията в Гърмен.

 

"Напрежението в Гърмен извежда на преден план един системен и хроничен проблем на българското общество. Политическата отговорност предполага не да се ангажираме с коментар на последствията, а с първопричината за появата на подобни конфликти", каза лидерът на ДПС, цитиран от БГНЕС.

 

"Правилното дефиниране на първопричината ще ни подскаже и отговорната държавна позиция за преодоляване, а това е интеграция, това е включване", добави той.

 

Според ДПС казусът "Гърмен", а преди това казусът "Катуница" показва, че това е много важен проблем и обща политическа и партийна отговорност, но проблемът сам по себе си не е оцветен партийно.

 

"Няма нищо по-безотговорно от популисткото направление на Патриотичния фронт и Реформаторския блок, че едва ли не проблемите са генерирани в Гърмен, защото тази община се управлява от ДПС", коментира Местан.

 

"Ако е така, как ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в Катуница - там кметът не е от ДПС. Има и други примери за огнища на напрежение в редица други места, където не управлява ДПС", посочи той.

 

"Отговорното гражданско поведение е функция на гражданското образование, което се формира в училище", обяви той и попита ще се съгласят ли най-сетне останалите политически сили, че отпадането от училище е проблем на предучилищното образование.

 

"Ще решим ли проблема, имаме ли воля или само ще си играем на политика на принципа "дрън-дрън" и ще повтаряме едни и същи клишета за "универсалното зло ДПС". През решаването на този проблем ще решим проблема с ранното отпадане на ромите. Образованият ром ще бъде интегриран ром - български гражданин, който ще спазва законите. Изходът от ситуацията не е в обидни изрази като "тази популация", не е в изрази като "паразит" или в определяне на ромите като "изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс", категоричен бе Лютви Местан.

 

"Концентрацията на битови престъпления в определени общности показва, че сме задължени да видим първопричината, а първопричината е социалното изключване. Феноменът е социален, а не етнически и решението трябва да е въпрос на обща политическа воля", заключи лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Снимка/Видео: Архив, БГНЕС