По думите на проф. Георгиева казусът започва от политиката на образование

 

„Този проблем в Гърмен е само единична проява на един тежък проблем. Той не би следвало да изненадва някого. ДПС не експлоатира проблема с ромите, а е партия, която говори отговорно с политики по отношение на ромите”, заяви в студиото на „Здравей, България” проф. Мариана Георгиева от ДПС.


Изказването ѝ бе по повод ситуацията в Гърмен, където едни срещу други застанаха роми и българи. Проблемът там започна от сбиване, след като бе направена забележка за силна музика.
Има обвинения, че става дума за битка между два клана – две крила на ДПС – че сегашната кметица е загубила подкрепата на ДПС, с която се е ползвала, че на Ахмед Башев са му били необходими тези хора за изборите и затова са били заселвани, трупан е проблемът и с незаконното строителство.


„Това е популистката версия, че става въпрос за предизборна борба с оглед на местните избори. ДПС няма такова партийно експлоатиране по големия въпрос с интегрирането на ромите. Проблемът с партийното експлоатиране и вкарването му в предизборната битка, е в главите и в основните занимания на Реформаторите и Патриотичния блок”, коментира Мариана Георгиева и призова вината за ромите да не се вменява единствето на ДПС.


„Ние сме добросъвестни и отговорни – в политическите позиции да заявяваме отговорна политика по отношение на ромите. Но те не са гласували нито единствено за ДПС, нито най-много за ДПС. Нямам такава статистическа извадка, че има обръщане на ромите към ДПС. Те гласуват и за ГЕРБ, БСП и за останалите партии”, добави Георгиева.


По думите ѝ проблемът с ромите е систематичен и той започва от политиката на образование, защото „отпадането от училище тежи в най-голяма степен на тази група от обществото”.


По повод разследването на Миролюба Бенатова за ромите, които просят в Швеция, проф. Мариана Георгиева обясни, че това не е най-коректната журналистическа извадка за проблема с ромите.


Целия разговор гледайте във видеото.