Аргументът - служителите започнали масово да злоупотребяват със свободния дрескод

На служителите в австралийската имиграционна служба им бе забранено да идват на работа с джапанки, чехли, сандали. Аргументът на ръководството на ведомството е, че напоследък служителите са започнали масово да злоупотребяват с принципно свободния дрескод. Освен джапанките и прочие, се забранява и носенето на потници и тениски без ръкави, мрежести или на дупки.

 

"Има дрехи, които по никакъв начин не биха могли да бъдат част от деловия имидж. Това са дънките, джапанките, чехлите, сандалите, да не говорим за тениски без ръкави и потници. Не изискваме от нашите служители да носят обезателно костюми и вратовръзки, но със свободния дрескод не трябва да се злоупотребява", отбелязва ръководителката на имиграционната служба Джен Дорингтън, цитиран от БГНЕС.

 

Мнението на Дорингтън се споделя от много нейни сънародници. През юли 2013 г. десетки хиляди австралийци подписаха онлайн петиция с искане за забрана за носене на потници на обществено място. Аргументът бе, че това е дреха, разработена за деца и следователно е неподходяща за възрастни хора.