Чък Блейзър станал агент под прикритие на ФБР

 

Основният човек зад разследването на корупционния скандал във ФИФА е един от бившите ръководители на световната футболна централа. Вътрешният човек на ФБР станал агент под прикритие, за да спаси себе си от затвора.


Само преди няколко години Чък Блейзър беше един от най-влиятелните хора в световния футбол. Той ръководеше федерацията на САЩ и стоеше зад първия голям договор между американските телевизии и футболната централа. Днес този договор е на стойност 720 милиона долара.


В момента Чък Блейзър е информаторът на ФБР, който разкри много от корупционните схеми в световната футболна централа.


Как се стигна до тази коренна промяна в ролите? Блейзър беше разследван и уличен в редица престъпления като укриване на данъци, рекет и пране на пари. Той сключи сделка с федералните и започна да дава информация срещу бившите си колеги във ФИФА. 


"Тези хора трябваше да се грижат футболът да бъде честна игра. Трябваше да се грижат за спазването на правилата. Вместо това, те корумпираха световния футбол, грижейки се само за собственото си забогатяване. Министерството на правосъдието е решено да накара виновните да си платят", категорична е Лорета Линч, главен прокурор на САЩ.


Притиснат от властите, Чък Блейзър се превърна в агент под прикритие. На конференция в Лондон, Блейзър е носел микрофон на ФБР, за да запише други заподозрени. Той вече върна близо 2 милиона долара от откраднатото. И ще трябва да върне още, когато бъде обявена окончателната му присъда.