Причината - идеята на МОСВ да разшири защитената зона „Ропотамо”

 

Жителите на община Приморско негодуват срещу възможността да живеят в резерват „Ропотамо”. Според проектозакон, подготвян от Министерството на околната среда и водите под специален режим на защита ще се поставят земи в самия град и в няколко близки села. Организатор на протеста е Национална асоциация „Българско Черноморие”.

 

Над  300 души излязоха на пътя срещу идеята да се разшири защитената зона „Ропотамо” и да стане близо 1 милион декара.„Това е заради една организация, която няма никакви имоти и се възползва от европейското законодателство, което им позволява по този начин  да заграбват терени,за да реализират техни проекти, свързани със отглеждането на бръмбари, розови пеперуди”, коментира Златин Бодуров, който живее в Приморско. 

 

Радост Ценова от фондация „ Биоразнообразие” обаче твърди, че в действителност няма разширяване на защитената зона. В момента близо 70% от територията на общината, основно частни земи,  е с различна степен на защита.

 

Трябва нещо да се  развива в Приморско, за да  задържим младите в Приморско, а не всички хора да бягат в София”, коментира Георги Божков, който също е недоволен от идеите на МОСВ. 

 

„Не трябва да стане така, че защитените зони да стопират развитието на промяната на Общия устройствен план и да блокират възможностите за териториално развитие на общината”, заяви кметът на града Димитър Германов.

 

Проектът предвижда редица ограничения, включително и на строителството,  което според протестиращите нарушава правата им. Затова се стигна и до блокада на пътя Бургас-Царево,въпреки, че недоволните нямаха разрешение. Собствениците на земи и терени в Приморско заплашиха ,че следващата им стъпка ще бъде протест в София, пред  сградата на Министерството на околната среда и водите. 

 

Репортер: Цеца Алексова