Резултатите са за последната седмица след завръщането на мобилните камери

 

Два пъти повече нарушители са хванати от радарите на КАТ през последната седмица след завръщането на мобилните камери на пътя. Междувременно рязко е намалял и броят на катастрофите, но не и случаите с бясно шофиране по пътищата. 

 

Всеки ден след дежурство на екипите на „Пътна полиция” записите с нарушенията пристигат в центъра за видеонаблюдение на КАТ, след което те се обработват, съставят се електронни фишове, които заедно с честитките потеглят към шофьорите-нарушители. Те имат две седмици срок, за да платят глобата с отстъпка. В противен случай ще трябва да заплатят пълния размер на санкцията. 

Още по темата

 

Само в София и само за седмица радарите на КАТ са снимали над 300 шофьори, които карат бясно. За нарушения в столицата дебнат три стационарни и девет мобилни камери, монтирани в патрулките.

 

Камерите обаче все още не стряскат всички. Радарът в тази патрулка засича шофьор със 172 км/ч в градски условия.

 

"На този водач ще бъде съставен акт – глобата е доста солидна, като законът е предвидил да остане и без книжка за период от минимум три месеца. Рисковете са сериозни, тъй като при такава скорост автомобилът трудно се контролира”, обясни Николай Крушарски от „Пътна полиция”.

 

И докато установените нарушения са много повече, тежките инциденти на пътя рязко намаляват, както и жертвите. 

 

За всички проверки ще ни предупреждава знак, а зоните на контрол се обявяват всеки ден и в интернет. Очаква се до месец първите честитки, заснети от мобилните камери на КАТ, да тръгнат към шофьорите-нарушители.

 

Снимка: БГНЕС