Прогнозата е на Асоциацията на топлофикационните дружества

Стряскащи сметки за парно вероятно ще получат потребителите на прага на лятото. Тогава ще излязат изравнителните сметки и в много от тях сумите за доплащане ще бъдат солидни. Това ще е добавка към и без това високите фактури за април - последния месец от отоплителния сезон.

 

Парадоксално, но причина за предстоящия шок за хората, които се топлят с парно, е в новата наредба за топлоснабдяване. Тя бе въведена през миналата година точно с цел да предотврати драстични разлики в месечните сметки, пише в. "Сега".

 

За очакваните по-високи изравнителни фактури признаха и от Асоциацията на топлофикационните дружества. 

 

"В наредбата за топлоснабдяване има пропуски, които не бяха коригирани въпреки настояването на топлофикационните дружества. Ефектът от това е, че има голямо количество нефактурирана топлоенергия в някои дружества, което ще доведе до високи изравнителни сметки в края на сезона", заяви шефът на асоциацията Илия Николаев.

 

Тази година е първата от приемането на новата наредба за топлоснабдяването. В нея е заложен изцяло нов ред за формиране на сметките - те не са според прогнозните дялове, а според потреблението на всеки един клиент за изминалия отоплителен сезон. В новата методология вече има и коефициент, който отчита температурните разлики през периода. Потреблението на топла вода също се пресмята по нов ред.

 

Данните на "Топлофикация София" показват, че потребената енергия в столицата само за април е била с 24% повече от консумацията през същия месец на предходната година. На сметките на софиянци ще се отрази и дългият отоплителен сезон - тази година той е продължил с 23 дни повече. Кой колко дължи обаче ще стане ясно едва в началото на юли, когато изравнителните сметки за парното ще бъдат готови.