Сеп Блатер ще се опита да спечели за пети пореден път доверието на делегатите

 

29 май е важен ден за световния футбол. След големия корупционен скандал за стотици милиони трябва да стане ясно кой ще е новият шеф на ФИФА. Досегашният президент на световната футболна федерация Сеп Блатер се бори за пети мандат, а единствен негов съперник е йорданският принц Али бин-ал Хюсеин.

 

Сеп Блатер отхвърли всякаква отговорност за грандиозния корупционен скандал и заяви, че действията на задържаните са срам и унижение за футбола. Въпреки че вече 17 години управлява световния футбол Блатер заяви, че не може да следи всичко.

 

Ако хората искат да направят нещо лошо, те ще се опитат да го скрият. На мен се пада отговорността за репутацията и благосъстоянието на нашата организация и трябва да намеря път напред, за да поправя нещата”, заяви Блатер.

 

Въпреки скандала Сеп Блатер ще се опита да спечели за пети пореден път доверието на делегатите от футболната общност. Негов единствен опонент за поста остана йорданският принц Али бин-ал Хюсеин. Ако досега преизбирането на Блатер изглеждаше гарантирано, все повече гласове заявяват, че ще подкрепят съперника му. САЩ и Канада вече заявиха подкрепата си за принца. Президентът на УЕФА Мишел Платини призова Блатер да се оттегли и обяви, че повечето европейски футболни федерации няма да го подкрепят.

 

„Мога да ви кажа, че по време на избора за президент едно много голямо мнозинство от европейските футболни федерации ще гласуват за принц Али”, съобщи Мишел Платини. Президентът на Холандската футболна федерация Михаел Ван Прааг, който се отказа от надпреварата за шефското място във ФИФА, също заяви, че не смята да гласува за Сеп Блатер.

 

Сигурен съм, че той знае много неща и не може да продължава да си измива ръцете”, коментира Михаел Ван Прааг.

 

За президент на ФИФА ще гласуват 209 членове на федерацията. Двамата кандидати ще имат по 15 минути за изказвания пред делегатите. За да спечели един от тях на първия тур е необходимо да събере 140 гласа или две трети. На втория тур е достатъчно обикновено мнозинство. Сеп Блатер може да разчита на подкрепата на Азия, Африка и Южна Америка.

 


 

Снимка: Архив, БГНЕС