По случая са образувани три досъдебни производства

 

"За мен инцидентът в Гърмен е битов. Бях на място и имах възможност да установя какво се е случило. Около този битов инцидент вече има прекалено много политически спекулации и опит той да бъде квалифициран като етнически конфликт, какъвто в момента не е. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Във връзка със събитията в общината през последната седмица са образували три досъдебни производства - за принуда, за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и хулиганство, и за подбуждане към омраза чрез слово и по друг начин, съобщават от прокуратурата. Десет души са били задържани, на петима са повдигнати обвинения. А проверката  в ромската махала не е показала там да има незаконно живеещи.

 

В съобщението се посочва, че на 25 май на кръстовище между третокласен път и участък от пътя на кв. „Заграде” в с. Гърмен към центъра на същото село Митко Райков и Светослав Алексов, в съучастие и по хулигански подбуди, са причинили лека телесна повреда - разкъсно-контузни рани и хематоми по главата и тялото на едно лице. По същото време Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са извършили и действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено с изключителна дързост. 

 

Светослав Алексов, Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са привлечени като обвиняеми. 

 

 


Митко Райков е осъждан осем пъти за извършени престъпления от общ характер – шест пъти за кражба и два пъти за документни престъпления. Той е задържан до 72 часа и предстои внасяне на искане от Районнта прокуратура -  гр. Гоце Делчев, за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”. По отношение на останалите четирима обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция”.


Вчера бе образувано досъдебно производство срещу Андон Балтаджиев за принуда. През май той е запалил огън на пътя между с. Марчево и с. Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани. 

 

Балтаджиев беше задържан за 24 часа. В момента се конвоира към Районната прокуратура - гр. Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление.
Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер – четири пъти за кражби, два пъти за отправяне на закана за убийство и два пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24.07.2014 г. Балтаджиев е изтърпял последното си наказание. 

 

Вчера Районната прокуратура - Гоце Делчев е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че през май в с. Марчево чрез слово и по друг начин подбужда към омраза, основана на етническа принадлежност.
 

Снимка/Видео: БГНЕС