Стряскащите данни са от проучване, направено по поръчка на УНИЦЕФ

Снимка: Thinkstock

 

Всеки четвърти ученик у нас има родител, който работи зад граница. Стряскащите данни са от проучване, направено по поръчка на УНИЦЕФ. 115 000 са учениците между 5-и и 11-и клас с поне един родител, който е отишъл на гурбет. Оставени без родителски надзор, децата имат по-нисък успех в училище, по-често повтарят класове, пият и пушат повече.  

Още по темата

 

Проблемът при тези ученици е, че попечителството върху тях не е уредено и на практика те са лишени от основни права, свързани със защитата на здравето им и реакции при противообществени прояви. Чести са случаите, когато децата заминават при родителите си преди завършването на учебната година и се връщат след началото на следващата.

 

С компютър и телефон вече осем години Ана Мария общува с родителите си. За абитуриентския й бал майка й се прибрала от Варна. Баща й, който живее  в Германия обаче не успял.

 

„Отначало ми беше малко трудно, в течение на времето това ме направи и по-силна и да се справям сама с живота”, казва Ана Мария Спасимирова.


Животът и възпитанието на Анна Мария бил поверен на нейните баба и дядо.


„Трудности сме срещали с излизането, всяка вечер...всяка вечер, с което аз не бях съгласна”, разказва Олга Славова - баба на Ана Мария.


„Виждал съм случаи, когато баба и дядовци се справят по-добре с малките деца, когато родителите са в чужбина. Но винаги на едно дете родителят ще му липсва, когато не го вижда дълго време”, на мнение е психологът Иван Игов.


Родителите липсвали и на Анна Мария.


„В началото ми беше напрежение, да учи, карахме се непрекъснато, девети клас дръпна малко, десети вече проумя. Тя сама се вече контролира, какво цели и какво трябва да направи”, разказва Олга Славова - баба на Ана Мария.


„Осъществяват ли контрол онлайн? - Финансите идват отнякъде и трябва да се слуша”, казва Ана Мария Спасимирова.


„Това вече наистина е проблем, защото децата започват да гледат на родителите си единствено като хората, които носят подаръци, а не като хората, които могат да бъдат възпитатели или да ги научат на нещо”, на мнение е психологът Иван Игов.


Въпреки липсата и контрола на родителите Ана-Мария завършва училище с отличен и след месец ще замине при баща си в Германия.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова