Как да разпознаете неистинските двулевки

 

Фалшиви двулевки заливат пазара. За това предупредиха от БНБ. Вече масово засичат по търговски обекти и заведения ментета на най-малката хартиена банкнота у нас. 

 

Схемата е изненадваща, защото обикновено фалшификаторите правят имитации на банкноти с по-голяма стойност – 10 или 20 лева. Повечето хора чуха за първи път, че се правят фалшификати и на двулевките. Именно затова почти никой не проверява дали двулевките са истински. 

 

Шумът на парите е първото, по което може да разпознаем дали една банкнота е истинска, обясни експертът по фалшификати Наталия Стоилова. Другият белег е качеството на хартията.

 

"Новите пари имат по-звънлив звук, а употребяваните имат друг. Хартията е много специфична, на фалшификатите е много по-тънка или по-дебела”, обясни Стоилова.

 

От години тя обучава касиери как да разпознават фалшивите пари. За първи път вижда ментета двулевки. При тях измамниците са се опитали да имитират холограмната лента на банкнотата, както и водния знак. Не съвсем успешно обаче. 

 

Продавачите на пазара в „Дружба” признават, че никога не са проверявали двулевките и не знаят как да разпознаят фалшификатите. 

 

Дали ли са ни фалшиви два лева може да проверим лесно. Единият вариант е като вдигнем банкнотата срещу светлина, за да видим водния знак. Другият е с портативен скенер, който разпознава защитните нишки в банкнотата.

 

Колко са фалшивите двулевки на пазара не знаем, но вече знаем, че трябва да внимаваме дори и за тях.

 

Снимка: Shutterstock