Това показва проучване на Националната пациентска организация

 

Половината пациенти в България са склонни да плащат допълнително за здраве. Това показва проучване на Националната пациентска организация. То е в контекста на предложената от Петър Москов здравна реформа. Според нея ще има основен и допълнителен пакет здравна помощ.

 

Условието, което пациентите поставят е, ако дават повече пари, да отпадне доплащането в болниците. И още, да изчезнат и направленията за специалист и изследвания. Друго искане на пациентите е да има повече безплатни лекарства и да няма листи на чакащи в лечебните заведения.

 

„Хората не разделят пакетите на видове заболявания, а смятат, че допълнителния пакет, трябва да носи определени допълнителни услуги”, казва Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

 

„Част от промените в допълнителния пакет са свързани с изсветляване - слагане през фондове, които могат да гарантират какво точно получавате за това, което получавате допълнитено, вместо това, което сега плащате под масата”, казва министърът на здравеопазването Петър Москов.