Междувременно темата отново нажежи страстите в парламента.

 

Нови арести заради конфликта в Гърмен. Полицията задържа един от протестиращите, смятан за основен провокатор на напрежението. Междувременно темата Гърмен отново нажежи страстите в парламента. 

Още по темата

 

Арестуваният е Андон Балтаджиев от Гоце Делчев, който предизвика смут в редиците на протестиращите. Те съзряха опит управляващите да осуетят готвения за 2 юни протест срещу ромите в Гърмен. Другата новина е, че днес за втори път в общината са получени общо 124 покани за доброволно събаряне на незаконните ромски постройки. Първият път е бил още през 2013 година.

 

Пет дни преди готвения голям протест в Гърмен, полицията задържа още двама от участниците в кървавото меле. Единият от тях е Андон Балтаджиев от Гоце Делчев - най-активният в протестите срещу ромските набези и стар познайник на полицията. Арестът на Балтаджиев изправи на нокти протестиращите.

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова определи случилото се в Гърмен като битов инцидент и съзря политически спекулации. Пред депутатите в НС тя отчете факти - първоначално задържани 10 души. Петима  от тях с повдигнати обвинения за хулиганство. Проверени са почти 400 души в ромската махала и там не са били засечени незаконно живеещи.

 

Днес Община Гърмен отново получи покани за доброволно събаряне на незаконните ромски постройки. Кметът на общината се притеснява от  размирици на обявения за 2 юни протест. Засиленото полицейско присъствие в района остава.

 

Репортер: Екатерина Николова