Макар и не толкова мащабни, обвинения в корупция предхождаха и предишни конгреси на ФИФА

 

След няколко дни на арести, обвинения и призиви към шефа на световния футбол да напусне, дойде денят на избора. Делегатите на конгреса на ФИФА решават дали да оставят Сеп Блатер начело, или да го сменят с йорданския принц Али Бин-Ал Хюсеин. 

 

Процедурата върви в Цюрих. Очаква се скоро да бъдат обявени резултатите. Хората, които не са запознати с работата на ФИФА, може да се изненадат, но въпреки скандалите, Сеп Блатер е фаворит да остане на поста. Макар и не толкова мащабни, обвинения в корупция предхождаха и предишни конгреси на ФИФА. Блатер обаче винаги оцеляваше и вече 17 години води световната футболна централа. 

 

Ако Блатер отново бъде избран, има вероятност от УЕФА да поискат извънреден конгрес в следващите три месеца. Някои от европейските членки дори заплашиха да бойкотират световното първенство през 2018 г. в Русия.

 

Напрегнатата атмосфера след арестите и обвиненията в корупция не можеше да не се усети в залата в Цюрих. Очакването на решаващия вот премина в представяне на доклади и обсъждането на технически въпроси. Сеп Блатер отново отказа да се подаде на натиска да напусне поста.

 

Обвинените в корупция отвърнаха на удара. Докато в Швейцария Блатер се бори за нов мандат, бившият вицепрезидент Джак Уорнър го нападна. Уорнър е един от арестуваните, след като сам се предаде на полицията. Той беше пуснат под гаранция. 

 

"Сеп Блатер говори метафорично, но никой не е донесъл толкова срам на световната централа, колкото той. Затова бях срещу него на последния конгрес. Сега той се кандидатира отново. Не съм съгласен с това. Истинските лидери не действат така", коментира Уорнър.

 

Не се размина и без инциденти. Конгресът беше прекъснат заради сигнал за бомба, а пред сградата група от 50 пропалестински демонстранти се опита да влезе в залата с делегатите, за да поиска изключването на Израел от ФИФА. 

 

Според повечето анализатори за ФИФА предстоят трудни времена. Някои от най-големите спонсори на футболната централа дадоха да се разбере, че не са доволни от скандалите и подозренията в ширеща се корупция. Освен американското разследване, върви и следствие на швейцарските власти. Те се опитват да определят дали изборът на Русия и Катар за домакини на Световното първенство е бил корумпиран.

 

Снимка: БГНЕС