В риск ли е културното наследство на България?

 

В риск ли е културното наследство на България? Архитекти и учени са разтревожени от съобщенията за нови проекти за реставриране на крепостта на хълма Трапезица във Велико Търново. 

 

Най-разгорещени дебати „за” и „против” поражда възстановяването според едни, а за други буквално съсипването на т.н. Дворец на Асеневци в твърдината. За някои има доказателства как този дворец е изглеждал, за други това са само научни хипотези. Наскоро стана ясно, че обектът ще се строи с пари от Азербейджан. 

 

Според събралите се специалисти и учени надграждането на археологически обекти с бетон и винкели е недопустимо. За други събралите се архитекти нямат доводи. 

 

Според Международната харта за консервация и реставрация на паметниците от 1964 г. в действителност се предвижда спиране на работите, когато не е ясно как е изглеждал обекта в древността. 

 

Директорът на НИМ не се занимава с новите проекти, те са дело на специалисти архитекти, но това не му пречи да влезе в разгорещен дебат с противниците на новите крепости. От туризма се чуват и гласове за цената. 

 

Около 30 са крепостите, които в някаква степен са засегнати от реставрацията, или според опонентите на тези проекти - от бутафорни измислици. Сред тях са Созопол, Цари мали град, Перник и Перперикон.