Принц Али се отказа преди втория, в който бе нужно обикновено мнозинство

 

Президентът на ФИФА Сеп Блатер бе преизбран за ръководител на организацията. Швейцарецът се пребори с конкурента си Али бин ал Хюсеин.

 

79-годишният швейцарец ръководи футбола от 1998 година и това ще бъде негов пети мандат. Гласуването беше тайно, въпреки че доста държави и регионални организации открито обявиха кого ще подкрепят. 

Още по темата

 

Първият тур не излъчи победител, а принц Али се отказа преди втория, в който бе нужно обикновено мнозинство. За да бе избран президент в първия етап, кандидатът трябваше да спечели две трети от гласовете, тоест 140 гласа от всичките 209. 

 

На Блатер не му достигнаха седем гласа, за да спечели на първи тур. Той получи 133 гласа. За принца гласа си дадоха 73-ма от делегатите. Швейцарецът ще даде пресконференция в събота.

 

Припомняме, че Сеп Блатер бе преизбран на фона на скандалите с корупция около ФИФА през последните дни. Напрегнатата атмосфера след арестите и обвиненията не можеше да не се усети и в залата в Цюрих, където течеше гласуването. Очакването на решаващия вот премина в представяне на доклади и обсъждането на технически въпроси. Сеп Блатер отново отказа да се подаде на натиска да напусне поста.

 

Според повечето анализатори за ФИФА предстоят трудни времена. Някои от най-големите спонсори на футболната централа дадоха да се разбере, че не са доволни от скандалите и подозренията в ширеща се корупция. Освен американското разследване, върви и следствие на швейцарските власти. Те се опитват да определят дали изборът на Русия и Катар за домакини на Световното първенство е бил корумпиран.