В списъка има двама холандски депутати и един евродепутат

Москва е издала "черен списък" с политици от страни в Европейския съюз, на които им е забранено влизането в Русия, съобщи холандският министър-председател Марк Рюте, като мярката идва в отговор на санкциите на ЕС срещу Москва.

 

"Русия вчера предаде на европейски посолства списък с хора, които повече нямат достъп до Русия", каза Рюте, цитиран от Франс прес и БГНЕС. Той допълни, че в него има двама холандски депутати и един евродепутат.

 

Според него списъкът на Русия "не се основава на международния закон, не е прозрачен и не може да бъде оспорван" в съда. Той допълни още, че в него влизат около 80-90 човека.

 

Говорител на ЕС съобщи, че през последните месеци няколко европейски политици не са получили разрешение за влизане в Русия, но страната до сега е отказвала да представи списък с пълния брой на лицата без достъп.

 

Сред политиците, за които се знае, че не могат да влизат в Русия, е и Ги Верховстад – председателят на либералите в Европейския парламент, който е и бивш белгийски премиер. "На Верховстад му е забранено да влиза в Русия. Той е в списък с около 80 други човека", съобщи неговият говорител.